Bezplatné on-line kurzy práva

Bezplatné on-line kurzy práva
22. 10. 2019
Dušan Brodský

Aktivita, která právo přiblíží laikům a zbaví je obavy před zákony, a to bezplatnými on-line kurzy z mnoha oblastí práva, které připravila
platforma Nostis ve spolupráci s českými univerzitami a jejich pedagogy. Snahou je zlepšovat právní povědomí české společnosti. Naše kurzy jsou strukturované do bloků, které reprezentují jednotlivé týdny kurzu. Jsou složeny z videopřednášek, textů ke čtení, testů a jiných úkolů. Úspěšní studenti, kteří za průchod kurzem získají dostatek bodů, od nás obdrží dokonce i certifikát.

Platformu Nostis provozuje spolek Nugis Finem, což je nezisková organizace zabývající se inovacemi ve vzdělávání. Vše, co na Nostisu nyní vidíte, je a bude zdarma. Jaké kurzy jsou k připraveny: 

Rodinné právo

Zbořte zažité polopravdy a podívejte se na zoubek častým mýtům. V tomto kurzu pro začátečníky v právu se podíváme na témata rodiny, rozvodů, rodičovství, určení otcovství a dalších okruhů rodinného práva. Provázet Vás budou odborníci z praxe, soudkyně Ústavního soudu, vážení profesoři práva a mnoho dalších zajímavých lektorů.

Základní práva

Základní práva jsou práva, která máš i ty. Má je totiž každý. Napadlo tě, že každý den můžeš být diskriminován nebo ti někdo na internetu zasahuje do práva na soukromí? Zjisti, kdy můžeš říkat, co chceš, a kdy porušuješ zákon. Začni se svými základními právy už teď a zdarma.

Byznys a právo

Kurz se skládá ze 4 částí. První dvě se zabývají Excelem. Třetí část se zabývá úročení, časové hodnoty peněz, základního oceňování firem. Čtvrtá část se týká účetnictví, zde si popíšeme logiku a základní pochopení účetního systému a rozvahy.

Vlastnická a sousedská práva

Dohání tě soused k šílenství? Narušuje tvé soukromí a nevíš si s ním rady? Je tvůj byt součástí společenství vlastníků jednotek? V tomto kurzu zjistíš, co to vlastnické právo je, jak se nabývá, jaké máš prostředky ochrany a jak je kontrolovat pomocí katastru nemovitostí. Kurzem tě provede Mgr. Pavel Petr, Ph.D. LL.M., který ti poradí, jak se zachovat v problémových situacích.


Římské právo

Kurz je zaměřen na základní znalosti pro studenty práv. Znalost římského práva je základem vzdělání každého dobrého právníka. Pokud chceš pochopit dnešní právo, musíš nejprve poznat to římské. Lektoři tohoto kurzu tě provedou historickým vývojem římského práva a rozeberou všechny jeho základní instituty. Můžeš se těšit na přední odborníky v čele s prof. Skřejpkem.

Daňové právo

V životě jsou jisté jen dvě věci: daně a smrt. Pracuješ nebo podnikáš? Plánuješ si koupit dům, pozemek nebo naopak pronajmout svůj byt? Nebo se chceš jen něco dozvědět o tom, jak funguje daňová soustava a správa daní a umět poradit rodině a známým? Pak se určitě nevyhneš těm dvěma slovům, která nahání husí kůži. Daňové přiznání. V tomto jediném online kurzu na daňové právo vedeným samotnou děkankou a dalšími odborníky z Právnické fakulty Univerzity Palackého tě zdarma naučíme nejen teoretické základy týkající se jednotlivých daní. Krok po kroku ti také ukážeme, jak jednotlivá daňová přiznání vyplnit a podat a daň zaplatit tak, aby ses nedostal do křížku s exekutorem. Ušetři letos za daňového poradce, staň se sám odborníkem a šplhni si doma nebo ve firmě. Navíc získej certifikát zastřešený univerzitou a rozšiř tak svůj životopis.

Práva občana a fungování obce

Máš pocit, že hospodaření a rozhodování na obci je černá skříňka, do které není možné vidět? Myslíš si, že zastupitele a úředníky není možné jakkoliv kontrolovat a postihnout? Nevíš, jak se účastnit rozhodovacích procesů, které se tě týkají? V tomto kurzu získáš právní minimum informovaného občana. Zjistíš, jaká práva máš jako občan v obci, jakým způsobem kontrolovat rozhodování a hospodaření obce, jak se účastnit správních řízení a jak rozpoznat korupci a střet zájmů. Kurzem tě provedou právničky a právník Frank Bold, kteří tě naučí, jak uplatňovat a hájit svá práva.

Podobné příspěvky

Zobrazit všechny aktuality