Stát se programátorkou bude jednodušší. Český projekt podpoří Konica Minolta Europe

Stát se programátorkou bude jednodušší. Český projekt podpoří Konica Minolta Europe
19. 8. 2015
Katka Babická

Už za týden odstartuje Letní škola IT pro dívky ze středních škol, kterou pořádá sdružení Czechitas. Jeho cílem je vzdělávat ženy v oblasti informačních technologií a inspirovat je, aby si v tomto oboru hledaly zaměstnání. Rovněž chce vybudovat komunitu „holek“ se zájmem o IT, a vyrovnávat tak genderovou nevyváženost v této oblasti. Nápad se líbí i evropskému zastoupení společnosti Konica Minolta, která zasponzoruje workshopy českého start-upu, a obecně se stává partnerem Impact Hub Praha.   

Hledání IT specialistů pro nás zůstane žhavým tématem i do budoucna, protože čelíme nedostatku kvalifikovaných lidí. Rychlý vývoj v oblasti technologií a náročnější standardy vyžadují množství IT odborníků s velmi rozmanitými a specifickými dovednostmi. Proto teď více než kdy jindy potřebujeme také talentované ženy. V neposlední řadě chceme přispět k větší rovnosti žen a mužů ve světě, protože nám záleží na dobrém fungování společnosti jako celku,“ uvádí Teresa Haller-Mangold z Konica Minolta Europe.

 Letní škola IT pro dívky ze středních školDo března 2016 proběhne 15 jednodenních nebo půldenních workshopů. Budou zaměřeny na čtyři základní oblasti: programování, web design, analýzu dat a rozvoj webu. Každý z nich bude zdarma přístupný až pro 40 žen, které budou pracovat v menších skupinách pod vedením zkušeného kouče. Cílem workshopů je poskytnout účastnicím potřebné dovednosti pro kariéru v IT oblasti. Přihlašování na workshopy se otevírá vždy 14 dní před konáním každého z nich.

Již druhým rokem se snažíme vzdělávat ženy v informačních technologiích a motivovat je k volbě budoucí kariéry technického zaměření. Naším snem je dostat do IT více žen. Partnerství s Konica Minolta nám umožní sny jednoho holčičího start-upu posunout dál. Jen společnými silami dokážeme společenský problém genderové nevyváženosti v IT doopravdy řešit,“ říká k nově uzavřené spolupráci jedna ze zakladatelek Czechitas Dita Přikrylová.

Czechitas do budoucna plánují, že nabídku svých kurzů rozšíří i na základní a střední školy, aby k IT vedly děti – chlapce i dívky – již od raného věku. Také by chtěly být sociálně prospěšné a nabízet rekvalifikační kurzy klientům na úřadech práce, a zvyšovat tak informační gramotnost dospělých napříč Českou republikou.

 

 

 

O Social Impact Award

Sdružení Czechitas  (více info na www.czechitas.cz) je jedním z výherců letošní soutěže Social Impact Award, která vznikla v roce 2009 ve Vídni a dnes se kromě Rakouska a ČR koná v dalších osmi evropských zemích. Hlavním národním partnerem soutěže je Česká spořitelna.

Iniciátorem soutěže na regionální úrovni je Institut pro inovace a podnikání při Vysoké škole pro ekonomii a obchod ve Vídni, regionálním partnerem je Nadace ERSTE. Národními partnery jsou Nadační fond rodiny Orlických, Nadace Vodafone ČR a Copy General. Podporu vítězům a mentoring poskytují společnosti Impact Hub, PwC, DOBRO. Zoot, Asociace společenské odpovědnosti a CVCA.

Více informací na www.socialimpactaward.cz  nebowww.facebook.com/sia.cz.

Organizátor soutěže: Impact Hub 
Impact Hub je coworkingový prostor pro setkávání, inovace a rozvoj podnikání. Více na www.hubpraha.cz.

Zdroj: www.nicm.cz

Podobné příspěvky

Zobrazit všechny aktuality